Aplicarea în timp a Noului Cod de Procedura Penală (NCPP)
23 martie, 2014
La 1 februarie 2014 a intrat în vigoare NCPP, iar Legea 255/2013 (cu modificările aduse de OUG 116/2013) tratează ipotezele în care se aplică noua lege.
NCPP reglementează la art. 13: “Aplicarea legii procesuale penale în timp şi spaţiu:
(1) Legea procesuală penala se aplică în procesul penal actelor efectuate şi masurilor dispuse, de la intrarea ei în vigoare şi până în momentul ieşirii din vigoare, cu excepţia situaţiilor prevăzute în dispoziţiile tranzitorii.”
Legiuitorul a optat pentru aplicarea imediată a legii noi. Cu atât mai mult, legea se aplică tuturor cauzelor aflate pe rolul organelor judiciare, cu excepţiile prevăzute în cuprinsul legii 255/2013, potrivit art. 3 din aceeaşi lege.
Regula generală
În concluzie, legea NCPP se aplică atât actelor efectuate după intrarea ei în vigoare, cât şi a actelor efectuate înainte de intrare în vigoare.
Actele de procedura (ex: percheziţia) dacă au fost efectuate sub imperiul legii vechi, rămân valabile, de regulă. Deci se aplica legea veche.
Nulităţile actelor efectuate sub imperiul legii vechi pot fi invocate doar respectând condiţiile noii legi.
Dacă s-au încălcat dispoziţiile legale privind prezenţă obligatorie a suspectului/inculpatului ori asistarea de către apărător în timpul urmării penale, iar cauza este în cursul judecării la momentul intrării în vigoare a legii noi, se poate invoca încălcarea doar până la începerea dezbaterilor.
Competenţa:
Sunt competente organele de urmărire legal sesizate conform legii vechi dacă la momentul intrării în vigoare a legii cauzele sunt în curs de urmărire penală, cu excepţia cauzelor de competenţa parchetelor militare şi a secţiilor militare din cadrul parchetelor competente. Deci, se aplica legea veche dar sesizarea instanţei se va face potrivit legii noi.
Se aplica legea nouă dacă vrem să determinăm instanţă competentă,în cazul cauzelor aflate în curs de judecată în prima instanţă la data intrării în vigoare a legii noi dacă nu s-a început cercetarea judecătorească. Dacă s-a început cercetarea judecătorească, se aplica legea veche pentru determinarea competentei instanţei, adică cauza rămâne în competenţa aceleiaşi instante.